Vitaminele și mineralele sunt rotițele care pun în funcționare fiecare celulă din organism, asemeni mecanismului unui ceas.

Iată căteva surse pentru cele mai importante vitamine și minerale:

 

VITAMINA A

 

FRUCTE: căpșuni, mango, piersici

LEGUME: morcovi, dovleac, ardei gras, ardei iute, spanac, cartofi dulci

PROTEINE: pește, ouă

 

VITAMINA B6

 

FRUCTE: banane

LEGUME: morcovi, cartofi

PROTEINE: carne slabă, ouă

FĂINOASE / LEGUMINOASE: cereale integrale, orez brun

OLEAGINOASE: nuci, semințe, avocado

 

VITAMINA C

 

FRUCTE: căpșuni, grapefruit, portocale, mango, lămâi, kiwi

LEGUME: ardei gras, varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli, ceapă, ridichi, kale, sparanghel

 

VITAMINA D

 

LEGUME: ciuperci

PROTEINE: somon, sardine, hering, macrou, ton, ouă, lactate

FĂINOASE / LEGUMINOASE: cereale fortificate

 

VITAMINA B12

 

PROTEINE: lapte, brânză, ficat, carne, pește, fructe de mare

FĂINOASE / LEGUMINOASE: cereale

 

ACID FOLIC

 

FRUCTE: portocale, curmale

LEGUME: spanac, broccoli, legume cu frunze verzi, sparanghel, ciuperci

PROTEINE: pui, vită, porc, ficat, ton, brânză, lapte

FĂINOASE / LEGUMINOASE: cereale, orez brun, linte, fasole, mazăre

 

FIER

 

LEGUME: spanac, broccoli, conopidă, legume cu frunze verzi

PROTEINE: pui, vită, porc, ficat, stridii, tofu

FĂINOASE / LEGUMINOASE: linte, fasole, soia boabe

 

ZINC

 

LEGUME: ciuperci

PROTEINE: pui, curcan, vită, porc, ficat, pește, ouă, iaurt

FĂINOASE / LEGUMINOASE: linte, cereale integrale

OLEAGINOASE: nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui

 

CALCIU

 

LEGUME: legume cu frunze verzi, morcovi, conopidă

PROTEINE: lactate, macrou, somon, tofu, lapte de soia

FĂINOASE / LEGUMINOASE: mazăre, fasole, năut

FRUCTE: portocale, smochine, stafide

 

MAGNEZIU

 

LEGUME: legume cu frunze verzi, spanac, broccoli

PROTEINE: somon, iaurt, tofu

FĂINOASE / LEGUMINOASE: orez brun, ovăz, grâu

FRUCTE: banane, grapefruit, mere, caise, lămâi

OLEAGINOASE: nuci, semințe, avocado

 

POTASIU

 

LEGUME: spanac, broccoli, cartofi, morcovi, ciuperci

PROTEINE: lapte, iaurt, carne slabă

FĂINOASE / LEGUMINOASE: mazăre, linte

FRUCTE: banane, căpșuni, portocale, pepene, caise, prune

OLEAGINOASE: nuci, semințe, avocado

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial