Dr. Giselle Nuțu

Medic nutriționist

Clinica de nutriție Nutrislim – Unirii

 

 

 

 

Ce este gastrita?

Termenul de gastritǎ reunește toate patologiile care se manifestǎ prin inflamația mucoasei stomacului. Cele mai frecvente cauze ale gastritei sunt infecția cu Helicobacter Pylori și consumul de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS).

Alți factori care pot determina gastrita sunt: ingestia de substanțe iritative (alcool, mancǎruri condimentate), stresul, tulburǎri autoimune, afecțiuni digestive (boala Chron), refluxul duodeno-gastric sau alte bacterii și virusuri.

Factori care predispun la apariția gastritei sunt: consumul de AINS, obezitatea, stresul, fumatul, consumul de alimente picante, alimente foarte fierbinți.

 

Cum se manifestǎ gastrita?

Cel mai frecvent, gastrita se manifestǎ prin dureri abdominale localizate ȋn epigastru, arsuri, greață și vǎrsǎturi, meteorsim abdominal și sindrom dispeptic (indigestie), ȋnsă există și cazuri ȋn care simptomatologia este complet absentǎ.

 

 

Cum se pune diagnosticul de gastritǎ?

Diagnosticul de gastritǎ este sugerat de catre istoricul bolii, prezența factorilor de risc, semnele și simptomele prezente și este obiectivat prin efectuarea endoscopiei digestive superioare, cu sau fǎrǎ biopsie de mucoasǎ gastricǎ.

De asemenea, un pas important ȋn diagnosticul gastritei este determinarea etiologiei acesteia. Infecția cu Helicobacter Pylori trebuie obiectivatǎ ȋn toate cazurile de gastritǎ diagnosticatǎ endoscopic prin intermediul testelor specifice cum ar fi HUT (Helicobacter Urea Test) sau dozarea antigenului Helicobacter Pylori din materiile fecale.

 

Cum se trateazǎ gastrita?

Tratamentul gastritei include în primul rând suprimarea factorilor de risc. Se va ȋntrerupe consumul de medicamente AINS, consumul de alcool și se va eradica infecția cu Helicobacter Pylori.

În cazul ȋn care nu este prezent niciun factor de risc sau infecție, tratamentul constǎ ȋn administrarea de medicamente antisecretoare, antiacide sau protectoare ale mucoasei gastrice ȋn asociere cu un regim igieno-dietetic.

Acesta include mǎsuri precum:

  • evitarea alcoolului și fumatului
  • mese mai mici și mai frecvente
  • orar fix de mese
  • cina cu minim 3 ore ȋnainte de culcare
  • evitarea băuturilor ce conțin cafeinǎ, citricelor, roșiilor, ciocolatei
  • evitarea alimentelor la temperaturi extreme.

 

Care este dieta recomandată ȋn gastrită?

În cazul prezenței gastriei, se recomandǎ un regim de protecție gastricǎ.

Alimente interzise în gastrită:

  1. Alimente acide: roșii, ceapǎ, hrean, ardei iute, castraveti, murături și unele fructe (în funcție de tolaranță)
  2. Sucuri de citrice: portocale, lămâi, lime, grapefruit.
  3. Alimente bogate în grăsimi: carne grasă, salam, cârnați, lapte integral, smȃntȃnǎ, iaurt gras, brȃnzeturi fermentate, produse de patiserie, biscuiți, torturi, prǎjituri, plǎcinte, gogoși, sosuri grase, unt de arahide, ciocolată
  4. Alimente prăjite: carne prăjită, pește prăjit, ouă prăjite în ulei sau untură, legume prăjite
  5. Condimente picante, usturoi, sos de ardei iute, hrean, piper negru
  6. Bǎuturi carbogazoase
  7. Bǎuturi ce conțin cafeinǎ
  8. Bǎuturi alcoolice

Alimente permise în gastrită:

  1. Alimente bogate în fibre: mere, banane și alte fructe (în funcție de toleranță), fructe ȋn compot sau la cuptor, broccoli, morcovi și alte legume, fasole boabe ți alte leguminoase, pâine și cereale integrale fǎrǎ semințe, tǎiței, spaghete, orez, quinoa, oleaginoase (nuci, migdale etc. – în funcție de toleranță)
  2. Alimente sărace în grăsimi: carne de vită sau porc fără grăsime, carne de pui sau curcan fără piele, pește, lactate degresate, brȃnzeturi degresate, ouǎ fierte, ochiuri ȋn apǎ
  3. Alimente ce conțin grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, pește gras
  4. Alimente mai alkaline: legume proaspete sau congelate, legume fierte (supe, pireuri, soteuri)
  5. Alimente bogate în antioxidanți, precum vitamin A, vitamin C, flavonoide: ardei gras, dovlecei, salată verde, spanac, anghinare, sparanghel, fenicul, varză, broccoli, conopidă, mere, merișoare, fructe de pădure (mure, zmeură, afine etc.), căpșuni, ghimbir, turmeric
  6. Băuturi ne-carbogazoase: sucuri de legume (sfeclă, morcov etc.)
  7. Băuturi fără cafeină
  8. Alimente probiotice: iaurt, varză murată (în limita toleranței)
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial