Se intampla adesea ca, indiferent cat de atent esti la alimentatia ta sau cat de des mergi la sala, greutatea sa nu se modifice pe cantar. Devine frustrant si dezamagitor si esti tentat sa renunti la toate aceste eforturi.

Dar, haide sa descifram impreuna secretul kilogramelor aratate de cantar!

 

Corpul nostru este format, in mare parte, din muschi, grasime si apa. Atunci cand facem mai mult sport sau incepem o dieta, compozitia corpului se modifica, desi greutatea totala poate ramene aceeasi. De ce?

 

Activitatea fizica intensa determina cresterea masei musculare, concomitent cu scaderea cantitatii de grasime. De aceea, se poate chiar intampla, la un moment dat, ca greutatea totala sa creasca, datorita masei musculare care se dezvolta.

Dietele foarte restrictive pacalesc organismul sa creada ca a intrat intr-o perioada de infometare. Aceasta il va determina sa depoziteze grasimea, in loc sa o arda. Rezultatul va fi: cresterea masei de grasime, in detrimentul muschilor si mentinerea constanta a greutatii totale.

 

Ce rol au aceste compartimente in organism?

Grasimea corporala este esentiala pentru mentinerea temperaturii corpului si protejarea organelor interne.

 

Alimentatia nostra furnizeaza energia (caloriile) de care organismul are nevoie pentru a supravietui. Aceste calorii sunt arse prin activitate fizica, functii vitale si termogeneza (adaptarea la fluctuatii de temperatura). Atunci cand energia nu este consumata, aceasta este stocata sub forma de grasime.

Grasimea in exces determina un aspect fizic neplacut, dar si probleme de sanatate (boli de inima, diabet zaharat, tulburari metabolice, anumite tipuri de cancer). De aceea, scopul unei scaderi in greutate, sanatoase si eficiente este reducerea masei de grasime. Totusi, grasimea nu trebuie eliminata total, prea putina grasime in corp ducand la osteoporoza, menstruatii neregulate si posibla infertilitate.

Masa musculara include muschii scheletici, muschii moi, (precum mushciul cardiac), muschii digestivi si apa din acesti muschi. Muschii sunt motorul pentru consumarea energiei.

 

Pe masura ce masa musculara creste, metabolismul se accelereaza si creste consumul depozitelor de grasime.

Apa din organism regleaza temperatura corpului si ajuta la eliminarea toxinelor. Pierdem apa continuu prin urina, transpiratie si respiratie, de aceea hidratarea este esentiala pentru sanatate.

 

Dietele restrictive, axate pe infometare, pot aduce rezultate rapide. Insa, acestea nu sunt durabile deoarece kilogramele pierdute provin din apa si masa musculara, in timp de grasimea ramane constanta sau chiar creste.

 

Cheia succesului consta in cresterea masei musculare, scaderea masei de grasime si hidratarea organismului.

 

De aceea, este indicat sa folosesti un cantar care iti ofera mai multe informatii despre corpul tau, pe langa kilogramele totale.

 

Pacientii nostri beneficiaza de un analizator corporal complex, cu ajutorul caruia putem monitoriza procesul de slabire. Desi, initial poate parea “rautacios”, pe masura ce kilogramele de grasime dispar, cantarul nostru devine un prieten de nadejde!