Vederea este unul dintre cele mai de preț simțuri. Însă, statistica arată că aproximativ 75% din adulți necesită lentile corectoare pentru vedere, 64% purtând ochelari, iar 11% lentile de contact.
Din păcate, deși s-au descoperit tratamente revoluționare pentru difetite boli, pentru păstrarea unei vederi sănătoase, alimentația este singura metodă.
Partea bună este că anumite alimente chiar ajută, având un impact direct asupra vederii.
1. Gălbenușul de ou
Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză de pierdere a vederii la persoanele peste 65 de ani.
Gălbenușul de ou conține luteină, un antioxidant din familia caroteinoizilor, care, împreună cu zeaxantina, se acumulează în retină și luptă împotriva radicalilor liberi.
2. Spanacul
Împreună cu alte legume cu verzi (kale, salată verde, broccoli, mazăre, varză de Bruxelles, dovlecei) este o altă sursă bună de luteină. Pentru sănătatea vederii, se recomandă a se consuma crud, prepararea termică distrugând o parte din antioxidanți.
3. Afinele
Sunt recunoscute printre cele mai sănătoasee fructe. Conțin antocianine, un grup de antioxidanți puternici care protejează retina efectele nocive ale razelor ultraviolete.
4. Morcovii
Ajută la sănătatea ochilor deoarece conțin luteină și beta-caroten, sunbstanță transformată de organism în vitamina A. Lipsa de vitamină A este cauza principală de orbire în tările în curs de dezvoltare. Alimentele portocalii, precum mango, dovleac, caise, cartofi dulci, pepene galben conțin, de asemenea, cantități mari de beta-caroten.
5. Migdalele
Sunt bogate în vitamina E, care încetineste degenerescența maculară. Un pumn de migdale pe zi aduce aproape jumătate din doza zilnică recomandată.