Fiecare masă a zilei este importantă şi merită atenţie sporită. Dar, dacă micul dejun poate da un start bun pentru o zi reuşită, cina este cea care trebuie să o încheie! De aceea, îţi oferim câteva trucuri pentru o cină prietenoasă cu silueta.

 

1. Încinge atmosfera, nu tigaia!

Cina devine deseori masa principală a zilei, din punct de vedere al caloriilor, deoarece este masa la care se întâlneşte întreaga familie, prilej de relaxare şi de socializare. Acordă mai multă importanţă acestui aspect al cinei! Petrece timp cu adevărat de calitate cu cei dragi ţie! Şi în plus, îţi ia mai mult timp să mănânci o salată decât un sandwich… deci, mai mult timp pentru a sta cu ceilalţi şi a-ţi încărca bateriile.

2. Atribuie legumelor rolul principal!

De cele mai multe ori, legumele sunt privite ca şi garnitură. Însă, în cazul cinei, ele sunt actriţele principale. Construieşte-ţi masa pornind cu legumele şi abia apoi adaugă şi restul ingredientelor în farfurie!

3. Spală bine legumele!

Pe cât posibil, spală bine sub jet de apă legumele, nu le curăţa de coajă! Astfel, nu se pierd nutrienţii care se găsesc în coajă şi nici fibrele, care contribuie la saţietate.

4. Prepară-ţi propriul dressing!

Doar aşa vei ştii exact ce conţine. Fără chimicale, fără calorii ascunse. Poţi folosi ca bază 1-2 linguriţe de ulei de măsline extravirgin, la care poţi adauga, în funcţie de gust: oţet balsamic, sos de soia, o linguriţă de muştar, o linguriţă de suc de lămâie, tot felul de condimente şi ierburi aromatice.

5. Alege un mod de preparare rapid, dar sănătos!

Foloseşte cât mai des cuptorul şi gătitul la aburi, pentru a păstra cât mai multe vitamine şi minerale în alimentele pe care le utilizezi. Foloseşte cât mai rar spre niciodată încălzitul la microunde şi prajirea.

6. Nu exagera cu uleiul!

Indiferent cât de pompos sună sau cât de sănătoase sunt sursele din care provine, uleiul este doar un condiment, folosit pentru gust. 1-2 linguriţe de ulei per porţie sunt suficiente pentru a beneficia de proprietăţile acestuia, fără să le anulăm prin adaosul de calorii.

7. Porţionează mâncarea de la început!

Uneori este dificil să găteşti doar o porţie sau pur şi simplu te ia valul şi prepari mai multă mâncare decât ar fi recomandat pentru o masă. Ca să scapi de tentaţia de a mai gusta mai târziu sau de a mânca mai mult pentru că “e păcat de ea”, aranjează-ţi de la început mai multe porţii. Poţi avea asigurată cina pentru mai multe zile sau chiar o parte din prânzul de a doua zi.

8. Ascunde legumele în supă!

Supa sau ciorba este un aliment ideal pentru cină, atâta timp cât nu foloseşti grăsimi sau făinoase la prepararea ei. Poate fi o alternativă la veşnica salată şi o modalitate de a aduce legumele în alimentaţie.

9. Taie carbohidraţii de pe listă!

Dacă pâinea a fost declarată demult inamicul numărul unu al siluetei şi de cele mai multe ori nu o cuprindem în meniu, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu alte făinoase sau cu leguminoasele. Toate fac însă parte din aceeaşi mare categorie a carbohidraţilor, categorie care îşi are locul la mic dejun sau prânz. Încearcă să înlocuieşti pastele cu tăiţei din dovlecel şi orezul cu bucheţele de conopidă!

10. Condimentează-ţi masa!

Condimentele şi ierburile aromatice aduc savoare oricărui fel de mâncare, fie că vorbim de salate, mâncăruri de legume, peşte sau carne la cuptor. Experimentează cât mai multe gusturi şi joacă-te cu arome de ghimbir, turmeric, scorţişoară, chili sau piper cayenne. Ca bonus, vor contribui şi la accelerarea metabolismului!