Sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C, vitamina B3, vitamina B6, zinc, potasiu, cupru, magneziu și calciu.

Sunt gustoase, pot constitui o gustare sănătoasă și conferă salatelor culoare și prospețime!

1. Eliberează sinusurile

 

Ridichiile ajută la eliminarea excesului de mucus și eliberarea sinusurilor, în special la persoanele în vârstă. Principalele alimente care pot cauza creșterea cantității de mucus sunt lactatele și grâul. De aceea, dacă le aveți des în alimentație, suplimentați cu ridichi, pentru a compensa.

 

2. Reglează tranzitul intestinal

 

Fiind bogate în fibre, ridichiile ajută la reglarea tranzitului intestinal și eliminarea senzației de balobare și disconfort digestiv.

 

3. Luptă împotriva cancerelor de tract digestiv

 

Ridichiile, ca și alte legume din familia cruciferelor (varză, broccoli, conopidă etc.) conțin substanțe ce inhibă creșterea celulelor canceroase și induc apoptoza (moartea) acestora. acțiunea lor protectoare se manifestă în special împotriva cancerului oral, de stomac și colon.

 

4. Întăresc sistemul autoimun

 

Sunt o sursă excentă de vitamina C și zinc, întăritori cunoscuți ai sistemului imun. Vitamina C atacă acidul nucleic al virusurilor, inainte ca acestea să apuce să prolifereze. De asemenea, este un puternic antioxidant, ce combate acțiunea radicalilor liberi.

 

5. Ajută la eliminarea toxinelor

 

Fitochimicalele din ridichi, precum indolii și flavonoidele (zeaxantina, luteina, beta-carotenul) sunt agenți detoxifianți puternici, care ajută la eliminarea toxinelor din ficat, vezică biliară, stomac și colon,

 

6. Reduc inflamația și durerea

 

Anumite substanțe conșinute de ridichii reduc mediatorii inflamției din circulația sangvină, contribuind astfel la diminuarea inflamației și a durerii, în special in afecțiuni dermatologice (acnee, dermatită, psoriazis).

 

7. Reduc tensiunea arterială și previn bolile cardiovasculare

 

Ridichiile sunt bogate în potasiu, mineral implicat în echilibrul acido-bazic și acționează ca un diuretic natural, permițând eliminarea excesului de sodiu și, consecutiv, reducerea tensiunii arteriale. Antocianinele conținute de ridichii protejează gloobulele roșii din sânge și astfel previn apariția bolilor cardiovasculare.

 

8. Curăță rinichii și sistemul urinar

 

Datorită acțiunii diuretice, ridichiile contribuie la purificarea rinichilor și a sistemului urinar, prevenind apariția infecțiilor la acest nivel.

9. Previn astmul și bronșita

 

Având funcții anti-inflamatorii, de eliminare a mucusului și a toxinelor, ridichiile determină ameliorarea congestiei nazale și a afecțiunilor sinusale, cunoscute ca și factori declanșatori pentru astm sau bronșite.

 

10. Îmbunătățesc funcția ficatului

 

Prin conținutul bogat în enzime, precum esteraza, amilaza, diastaza și mironidaza, ridichiile stimulează producția de bilă și reglează producția de bilirubină. Excesul de bilirubină determină apariția icterului. De asemenea, ridichiile contribuie la detoxifierea și îmbunătășirea funcției ficatului.