Rolurile importante ale Vitaminei C în organism sunt:

  • Este un puternic antioxidant, luptă împotriva radicalilor liberi și încetinește procesul de îmbătrânire;
  • Crește producția de colagen, esențial pentru piele, ligamente, cartilagii și tendoane;
  • Favorizează vindecarea rănilor și combate sângerarea gingiilor.

Deficitul de Vitamina C produce în organism, în principal:

 

  • Sângerări la nivelul gingiilor, cicatrizare lentă și deficitară a rănilor;
  • Scăderea imunității organismului;
  • Tulburări digestive, reducerea apetitului;
  • Lipsă de energie, depresie.

10 Alimente bogate în Vitamina C:

 

1. Măceșe – 426 mg vitamina C și 162 kcal / 100 g;

2. Coacăze negre – 181 mg vitamina C și 63 kcal / 100 g;

3. Pătrunjel verde – 133 mg vitamina C și 36 kcal / 100 g;

4. Ardei gras roșu – 127 mg vitamina C și 31 kcal / 100 g;

5. Kiwi – 93 mg vitamina C și 61 kcal / 100 g;

6. Ardei gras verde – 80 mg vitamina C și 20 kcal / 100 g;

7. Broccoli – 65 mg vitamina C și 35 kcal / 100 g;

8. Capșuni – 59 mg vitamina C și 32 kcal / 100 g;

9. Portocale – 59 mg vitamina C și 49 kcal / 100 g;

10. Varză albă – 42 mg vitamina C și 24 kcal / 100 g;