Organismul nostru are un ritm biologic după care funcționează, comportându-se diferit în funcție de anumite ore ale zilei. Stomacul se golește la fiecare 3-4 ore, de aceea, logic ar fi să mâncăm în același ritm. Însă, în cele 24 de ore ale zilei, aproximativ 7-8 ore sunt ocupate de somn. Rămân astfel 16 ore, timp în care, în mod ideal, ar trebui să avem 3 mese principale și 1-2 gustări.

 

Dimineața, organismul are nevoie de ”carburant” pentru demararea activităților zilnice, fie ele fizice și/sau intelectuale. Acest ”carburant” va fi utilizat atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu sau lung, până la prima gustare sau, în lipsa acesteia, până la prânz. Imediat după micul dejun, pancreasul va secreta maximum de insulină, hormon care regleaza glicemia și repartizează zahărul necesar funcționării diferitelor organe: creier, mușchi etc. În lipsa ”carburantului” reprezentat de micul dejun, apare înfometarea, organismul consumând depozitele de mușchi pentru elaborarea energiei necesare.

Alimentele ideale pentru micul dejun sunt reprezentate de carbohidrați cu absorbție lentă, precum pâine integrală sau cereale integrale, asociate cu proteine pentru sațietate, precum: ouă, lactate, brânzeturi etc.

 

Ora biologică a prânzului se situează între 12 – 13. De aceea, dacă planificăm să depășim acest interval orar (fără a depăși însă ora 14 – 14 30), va fi necesară o gustare între mic dejun și prânz. Alimentele care vor constitui masa de prânz trebuie să ne asigure energia până la ora 17 – 18.

Alimentele ideale pentru prânz sunt reprezentate de asocierea între proteine cu puține grăsimi (carne slabă, pește, braânzeturi, lactate), carbohidrați cu absorbție lentă (paste integrale, orez integral, linte, mazăre, fasole boabe, năut) și cât mai multe legume.

 

În jurul orei 17, organismuul înregistrează o cădere bruscă din cauza epuizării surselor de energie pe parcursul zilei. De aceea, este indicată o gustare în acest momnet al zilei, constând în iaurt semi-degresat, un fruct sau un pumn de semințe sau oleaginoase (nuci, migdale, caju etc neprăjite și nesărate).

 

Seara, organismul nu mai are nevoie de ”carburant” deoarece activitățile zilnice au luat sfârșit, urmând perioada de odihnă din timpul nopții. Recomandate sunt alimentele cu conținut caloric redus, care nu determină stocarea de grăsime în depozite, precum alimentele bogate în fibre, proteine și apă: carne slabă, pește, brânzeturi și lactate semi-degresate și legume crude sau preparate la la abur, la cuptor sau pe grătar. De asemenea, pentru a evita creșterea masei de grăsime, este indicat ca cina să aibă loc înainte de ora 20.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial