COLESTEROL HDL versus COLESTEROL LDL
August 18, 2016

15 ALIMENTE BOGATE ÎN ACIZI GRAŞI OMEGA-3

Acizii graşi omega-3 nu pot fi sintetizaţi de organism, acesta depinzând exclusiv de sursele alimentare pentru a-şi asigura aceşti nutrienţi valoroşi.

Există 3 tipuri de acizi graşi omega-3: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docosahexanoic (DHA). Principalele surse pentru EPA şi DHA sunt peştii oceanici, în timp ce ALA se găseşte în anumite nuci şi seminţe, precum şi în produse de origine animală.

Aportul recomandat este de 2000 mg/zi de EPA şi DHA, respectiv 4000 mg/zi de acizi graşi omega-3 în total (inclusiv ALA).

 

 

1. MACROU – 6982 mg/ 150 g peşte gătit (174% din DZR)

 

 

2. ULEI DE SOMON -4787 mg/ 1 lingură (119% din DZR)

 

 

3. ULEI DE COD – 2664 mg/ 1 lingură (66% din DZR)

 

 

4. NUCI – 2664 mg/ 1/4 cană (66% din DZR)

 

 

5. SEMINŢE DE CHIA – 2457 mg/ 1 lingură (61% din DZR)

 

 

6. HERING – 1885 mg/ 150 g peşte gătit (47% din DZR)

 

 

7. SOMON – 1716 mg/ 150 g peşte gătit (42% din DZR)

 

 

8. SEMINŢE DE IN – 1597 mg/ 1 lingură (39% din DZR)

 

 

9. TON – 1597 mg/ 150 g peşte gătit (35% din DZR)

 

 

10. COD – 1363 mg/ 150 g peşte gătit (34% din DZR)

 

 

11. SARDINE – 1363 mg/ 150 g peşte gătit (34% din DZR)

 

 

12. SEMINŢE DE CÂNEPĂ – 1000 mg/ 1 lingură (25% din DZR)

 

 

13. ANCHOIS – 951 mg/ 60 g (1 conservă) (23% din DZR)

 

 

14. SOIA NATTO – 428 mg/ 1/2 cană (11% din DZR)

 

 

15. GĂLBENUŞ DE OU – 250 mg/ bucată (6% din DZR)

Share on Facebook

Comments are closed.